No sé gaire com escriure això que tinc al cap... i he pensat que començar per jo pentura m'ajudaria... us he de confessar que no m'ajuda.
El que passa és que des de fa molt temps em diuen que sóc excessiva i repel·lent. No em preocupa, i no canviaré perquè crec que no és
L'excessivitat em ve dita, entre moltes altres coses, perquè sempre trobo errors quan llegeixo coses com les cartes dels restaurants o fulletons impresos amb el vist i plau de Generalitat de Catalunya [ja miraré de fer-vos-en cinc cèntims ben prest], que malgrat no impossibiliten la lectura i comprensió de la cosa, fan mal als ulls. I quan ho veig, ho dic (potser més que excessiva sóc bocamolla) i la resposta que rebo és "ets excessiva, no pots mirar-te les coses sense trobar-hi problemes?!"
La repel·lència ve quan algú diu "recepcionar" en lloc de "rebre" i jo li comento que recepcionar no existeix, i que a mi personalment em sembla una paraula ben lletja.
O bé quan llegeixo que alguna activitat de control s'ha de fer "amb periodicitat bianual" i pregunto "vols dir que això s'ha de controlar cada sis mesos??", noooooooooo s'ha de controlar cada dos anys, o amb periodicitat biennal, però ja no es canvia en el document en qüestió perquè *tothom enten que bianual és cada dos anys*.
Doncs no! No tothom ho entén. Jo no ho entenc. I no m'agrada llegir o sentir coses que no són o que són però no són les que volen que siguin.
La majoria de vegades la resposta que rebo és: les llengües les fan les persones i no els diccionaris.
I sí, és cert, les llengües evolucionen perquè les persones les parlem, però al meu entendre hem de mantenir una mica d'ordre, perquè si no ho fem el càstig que rebrem serà el mateix que els de la torre de Babel.
Per això penso que és important dir "rebre", "biennal", o penso que és important no veure escrites coses com "salmò" o "teniu que agafar"...
Segurament sóc excessivament repel·lent, però quan necessiten saber com s'escriu o com es diu tal cosa en català, castellà o anglès, a qui ho pregunten és a mi... perquè sóc un diccionari amb potes...
I no és per criticar, però si poden dir recepcionar, amb aquella alegria, perquè tothom ho entén, també han de poder dir "be i uve" o "be alta y be baja" sense despentinar-se.
Que a mi m'hauria de ser igual com parli o escrigui la gent, però comença a tocar-me el nas quan sóc jo la que he de fer l'esforç d'entendre el que em diuen quan són ells que no saben dir les coses ben dites.
És a dir, que a mi em sembla molt bé que la gent digui les coses com les vulgui dir, per allò de que les llengües són vives i no es poden encorsetar en el que diu un diccionari, però... al final el que caldrà serà un "diccionari persona <--> català" per totes les persones que presumptament parlin català.
Perquè això serà com haver d'entendre als fills quan comencen a parlar i diuen coses com tèfulun, pòtia, dumbatge, pontònia, comé, comenet...
4 comentaris:
Molt bé mare, una puntualització, al segon paràgraf posa "olent", en lloc de dolent. jeje
hahaha, hola fill! supòs que ets en klaus :P
Ara arreglaré el "olent", passa que ho he escrit en un teclat "olent" que no em volia posar les "d"... i després ho he repassat, però es veu que me n0he oblidat alguna.
Hola Trena!,
Tens molta raó.
Ningú acceptaria que en anglès es digui "Jelou", ni "gut morneij"... i menys en un text escrit.
La llengua Catalana és menystinguda per molta gent, però no està bé.
Ho fas molt bé Trena, jo també entro sovint en locals i els aviso de les faltes ortogràfiques que esgarrifen. Molts locals escriuen en Català però erròniament escriuen "café" com en castellà.
Molt bé Trena, tu segueix fent bé les coses.
Els qui et critiquen no se'n cuiden de fer bé les coses.
Catalunya està canviant, l'excel·lència recuperarà la posició que li correspon de manera natural!.
Carles
Ei Carles!!! Moltes gràcies pel teu comentari!!! Estic contenta de no estar sola en el món.
Moltes petons!!!
Publica un comentari a l'entrada